Hatay İl Koordinatörlüğü

Şemun Oruk Projesi


ŞEMUN GIDA ÜRÜNLERİ TURİZM TİCARET ÜRETİM LTD. ŞTİ. RÖPORTAJ
Harbiye Yeşilpınar Beldesi  Tosunpınar Mah. Yeşilyurt Cd. No: 105 Kat:4  Merkez / HATAY

 
 1-İşletme fikri nasıl doğdu?

İş gezisi amacıyla il dışına çıktığım bir gün bana Hatay Oruk’u ikram edildi. İkram edilen oruğun  lezzetinin Hatay’da evlerde yöresel olarak yapılan oruk ile bağdaşmadığını fark ettim. Hatay yöresinin bu lezzetinin orijinal haliyle sunulmadığını düşünmek bende olumsuz duygular oluşturdu. Çünkü oruk enfes lezzeti olmasıyla birlikte yapılması oldukça zahmetli ve her yapanın damak tadını tutturamadığı ilimizin önemli bir yöresel bir lezzetidir. Bunun üzerine Ali Mirioğlu olarak bu işe girişmeye karar verdim.

 


2-Neden oruk?

Başta Hatay’da yerel kültürün önemli bir parçası olan yöresel ürünlerden olması, yüksek besin değeri, hoş tadı ve vazgeçilmez lezzetli bir ürün olması sebebiyle seçilmiştir. Yöremizde yıllardır elle yapılan ORUK Ortadaoğu’nun baharatlarıyla lezzetine lezzet katılmış, kendini ispatlamıştır. Yöremizde evde elle, emek verilerek yapılan, yüksek maliyetle üretilip beğenilerek tüketilen bir üründür. Yaptığımız ön araştırmada yetişen yeni jenerasyonun zaman kısıtı, hızlı yaşam koşulları nedeniyle mutfaklarında oruk yapamadıklarını tespit ettik. Şemun Gıda Ürünleri Turizm Ticaret Üretim Limited Şirketi Hatay’ın eşsiz yöresel lezzeti olan ‘ içli köfte ‘nin yöresel adıyla oruk üretiminde yenilikçi işletme kültürünü benimseyerek kurulmuştur.

 


3-TKDK’ya nasıl ulaştınız?

 TKDK ’nın Hatay’da bir otelde düzenlediği ve verilen destekleri tanıttığı toplantıda eski adıyla  ‘Yerel Ürünlerin ve Mikro Ölçekli İşletmeler’ in desteklendiği bilgilerini aldık. Bunun üzerine eski adıyla  ‘Yerel Ürünlerin ve Mikro Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi’ tedbiri kapsamında Yöresel Ürün (Oruk) İmalatı Projesi adı altında proje sunmaya karar verdik. Bu aşamada proje ekibi oluşturuldu ve çok yönlü çalışmalara başlandı.
 


4-TKDK ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Yerel Ürünlerin ve Mikro Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında projemizi hayata geçirdik. TKDK bu bağlamda küçük ve orta ölçekli işletmelerin bile AB standartlarında ileri teknoloji kullanarak tesislerini hayata geçirebilmesini mümkün kılmaktadır. Bu tarzdaki işletmeler hem yöreyi tanıtmakta, istihdama katkı sağlamakta hem de ilin kalkınmasına destek olmaktadır. Böylece kırsal kesimlerde çarpan etkisiyle ekonomiye ve yöre halkına katkı yapılmaktadır.
 


5-Tüketici size nasıl ulaşabilir?

Tüketicilerin son zamanlarda yaygın olarak kullandığı internet ağında  web sitemiz mevcuttur. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan, telefonlardan da müessesemize  ulaşılabilmektedir. 2016 yılı sonlarına doğru da satış ve teşhir yerimiz hizmete girdi. Birçok yönden müşterilerimize ulaşmaya, hizmet vermeye gayret ediyoruz.
 



 
6-Yatırım  yapmak  isteyenlere  önerileriniz neler olabilir?

Yatırım yapmak başta ülke ekonomisine katkı demektir. Bu tarz hibe ve desteklerle modern, ileri teknoloji ve standartlarda, yüksek kapasiteli işletmeler kurmak ve geliştirmek mümkün olmaktadır. Yatırımlar çarpan etkisiyle etrafındaki esnaf ve işletmeleri de harekete geçirir, istihdama katkı sağlar. Bunun yanında yöresel tatların korunarak kültürel mirasın korunması ve diğer illere de ulaşması imkanı sağlanacaktır.


Cimer