Hatay İl Koordinatörlüğü

Hatay TKDK’da 3 Gün Süren Sektörel Toplantı


         IPARD Programı teknik destek tedbiri kapsamında 8 ilde düzenlenen sektörel toplantılardan biri Hatay’da yapıldı. 3 gün süren toplantıların ilki Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hatay İl Koordinatörlüğü’nde yapıldı. Teknik konuların görüşüldüğü toplantının ardından  TKDK’dan destek alan oruk projesi Şemun Gıda ziyaret edildi.
       2. gün toplantısı Savon Otel’de yapıldı. Toplantıya Vali Yardımıcımız Aydın Tetikoğlu, Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Bostan, İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, HASİAD Başkanı Gökhan Alkan, Yeni Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen ile birlikte basın mensupları, HRT Akdeniz personeli, çeşitli STK temsilcileri ile birlik başkanları, Şemun Gıda adına Zehra Mirioğlu , Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ile çok sayıda yatırımcı katıldı.   Tarım ve Orman Bakanlığı Yönetim Otoritesi personeli ile TKDK uzmanları sunum yaptı. Sunumda IPARD Programı ile destekler, hibe oranları ve proje başvuru koşulları anlatıldı. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri kapsamında; sektörel bazda Katma Değerli Ürünler ve Zanaatkarlık, Makine Parkları ile Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbiri kapsamında Su Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanması tedbiri ağırlıklı olarak değerlendirildi. Soru-cevap şeklinde geçen toplantının ardından öğle yemeğine geçildi. Öğleden sonra TKDK tarafından desteklenen Kuser Tarım Zeytinyağı İşletmesi’nde incelemelerde bulunuldu.
          3. gün yine TKDK tarafından kırsal turizm kapsamında desteklenen  Varlıbaş Uyku Sarayı’nda teknik gezi yapıldı. Öğleden sonra TKDK tarafından desteklenen bir başka kırsal turizm örneği Eba Otel’de toplantı düzenlendi. 3 gün süren sektörel toplantılar, anket ve raporların ardından sona erdi. Hatay’da özellikle Katma Değerli Ürünler ve Zanaatkarlık kapsamında başta süt ürünleri sektörü olmak üzere yöresel ürünlerde geniş bir üretim çeşitliliğinin ve alanının bulunduğu, TKDK desteklerinden daha çok faydalanılması halinde AB standartlarında verim kalitesi yüksek, hijyen ve çevre koruma konusunda duyarlı işletmelerin sayısının artacağı vurgulandı.


Cimer